De morele verantwoordelijkheid om veilig de weg op te gaan ligt bij u als rijbewijshouder. Gelet op de strekking van de Wegenverkeerswet dient u als verkeersdeelnemer de verkeersveiligheid niet in gevaar te brengen, ook niet voor uzelf.
Van u wordt verwacht om een melding te doen bij het CBR om uw rijgeschiktheid te laten testen als u twijfelt over uw gezondheid en het effect hiervan op u als weggebruiker:
In een brief van minister Harbers (I&W) aan de Tweede Kamer heeft hij verbeteringen van het ‘stelsel medische rijgeschiktheid’ uiteengezet. Deze brief houdt onder andere in dat er momenteel geen wettelijke meldingsplicht voor artsen en/of de rijbewijshouder is bij een wijziging in de medische situatie. Mogelijk gaat dit in de toekomst wel veranderen.
Wij adviseren u daarom om ingeval van een gewijzigde medische situatie met uw behandelend arts/specialist te overleggen. Als u zonder advies en eventuele medische keuring toch de weg op gaat en betrokken raakt bij een verkeersongeluk, kunnen de gevolgen hiervan voor u en overige verkeersdeelnemers ernstig uitvallen. Indien u schuldig wordt bevonden als de veroorzaker van het ongeluk door uw medische aandoening, bent u juridisch aansprakelijk en verzekeringstechnisch niet gedekt. Afhankelijk van de ernst van het ongeval, kunt u dan in aanraking met politie en justitie komen en strafrechtelijk worden vervolgd.
Wilt u een second opinion, dan kan dokter Robert Sadiek u adviseren en informeren. Leest u meer hierover op onze pagina:
Medische vragen en advisering.