Rijbewijskeuring voor mensen met cognitieve stoornissen

Algemeen 12 nov. 2024

RijbewijskeuringsArts.nl breidt haar diensten uit met een nieuw type rijbewijskeuring, speciaal gericht op mensen met een cognitieve stoornis.

Rijbewijskeuring cognitieve stoornissen

Deze nieuwe dienst, ontwikkeld in samenwerking met onafhankelijke medische specialisten, biedt een grondige beoordeling van de rijgeschiktheid van bestuurders met een cognitieve beperking. Denk hierbij aan aandoeningen zoals Mild Cognitive Impairment (MCI), Alzheimer dementie, vasculaire dementie, gemengde dementie of niet-aangeboren hersenletsel enzovoorts.

Waarom een rijbewijskeuring voor cognitieve stoornissen?

Cognitieve stoornissen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de rijvaardigheid. Een cognitieve stoornis is een stoornis in een of meer cognitieve functies. Denk bijvoorbeeld aan problemen met het geheugen (aandacht en concentratie, vergeetachtigheid), taal, gedrag, het oplossen van problemen en/of het nemen van beslissingen. Een cognitieve stoornis kan tijdelijk of blijvend zijn.

Stappen in de keuring

De keuring bestaat uit een aantal zorgvuldig samengestelde stappen om tot een betrouwbaar besluit te komen:

1. Intakegesprek en vooronderzoek

  • Intakegesprek: tijdens het eerste deel van de keuring vindt een intakegesprek plaats met de keurling en een betrokken naaste. Hierin worden de diagnose en achtergrondinformatie besproken, een geheugentest afgenomen om inzicht te krijgen in het cognitieve functioneren van de keurling.
  • Observatie van gedragskenmerken: tijdens het gesprek let de arts op relevante gedragskenmerken die belangrijk kunnen zijn voor het bepalen van de rijgeschiktheid. De arts zorgt voor een deugdelijke verslaglegging van relevante gedragskenmerken.

2. Tweede beoordeling door de Specialist Ouderengeneeskunde

  • Online beoordeling: nadat bovenvermelde intake en onderzoek hebben plaatsgevonden, volgt een tweede beoordeling door een onafhankelijke Specialist Ouderengeneeskunde. Deze specialist staat via een videoverbinding in contact met de keurling en naaste. In dit gesprek maakt de specialist een inschatting van de rijgeschiktheid, waarbij de bevindingen uit het eerste onderzoek worden meegenomen.
  • Keuringsrapport en besluitvorming: de specialist neemt op basis van de resultaten van beide onderzoeken een besluit en verwerkt alle observaties en conclusies in een keuringsrapport.

Het keuringsrapport en de beslissing van het CBR

De volgende stap is: het keuringsrapport wordt via het ZorgDomein doorgestuurd naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR neemt uiteindelijk de definitieve beslissing over de rijgeschiktheid van de keurling. In sommige gevallen kan het CBR besluiten om de keurling uit te nodigen voor een rijtest om de rijvaardigheid verder te onderzoeken.

Betrouwbare beoordeling en ondersteuning

De samenwerking tussen RijbewijskeuringsArts.nl en de Specialist Ouderengeneeskunde biedt mensen met cognitieve stoornissen en hun naasten een betrouwbare en objectieve manier om de rijgeschiktheid te laten beoordelen. Door deze professionele begeleiding en werkwijze ontvangen alle betrokkenen heldere informatie en ondersteuning gedurende het hele proces.

Wij helpen u goed op weg!

Bij RijbewijskeuringsArts.nl staan wij klaar om u en uw naasten op een zorgvuldige en professionele manier te begeleiden in het traject van rijgeschiktheidsbeoordeling bij cognitieve stoornissen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de keuring of voor het plannen van een afspraak via: specialisten@rijbewijskeuringsarts.nl

Wij volgen de NZa tarieven voor directe en indirecte tijd.