Code 95 Keuringen

Kennis 30 jan. 2024

Als (CBR) keuringsartsen, tevens Arboartsen, zijn wij altijd op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen en informatie die waarde kunnen toevoegen aan uw branche. In dit artikel bespreken wij belangrijke aspecten bij de Code 95 die essentieel zijn voor elke professional/chauffeur in de transportindustrie en diens behoefte in 2024.

Code 95 keuringen - Rijbewijskeuring

Code 95 “Keuringen”: de volgende stap in professionele rijvaardigheid en veiligheid

Door de focus te leggen op digitale vaardigheden, duurzaamheid en welzijn, worden chauffeurs niet alleen efficiënter maar ook gezonder en milieubewuster. Dit draagt bij aan een duurzamere en verantwoordelijkere sector.

Vanaf 1 juli 2024 vrachtwagenrijbewijs nodig voor elektrische "zware bedrijfswagen" 

In het nieuwsartikel van 6 december 2023 maakte demissionair minister Harbers van Infrastructuur bekend dat men toch een vrachtwagenrijbewijs nodig heeft voor elektrische ‘’zware bedrijfswagens”, vanaf 1 juli 2024. Voor hen geldt nu nog een uitzonderings- of gedoogregeling. De bedrijfswagens zijn geen vrachtwagens, maar vallen qua gewicht wel in die categorie. Ze wegen meer dan 3500 kilo. Daar is een vrachtwagenrijbewijs voor nodig.

Wij begrijpen de vragen en wellicht zorgen die u heeft bij deze ontwikkeling. Wij zijn u hierbij graag van dienst door aan u kwalitatieve en betaalbare keuringen aan te bieden en bij een samenwerking met uw bedrijf of werkgever nog eens een groepskorting.

Wij zullen in 2024 meer aandacht hieraan gaan besteden eventueel ook in samenwerking met onze partners, zijnde de rijscholen.

Eerst nemen wij u mee in de wereld van Code 95.

Wat is Code 95?

Code 95 is:

 •       Een certificaat in de Europese Unie die aangeeft dat een beroepschauffeur voldoet aan de vereisten voor vakbekwaamheid.
 • Het is verplicht voor bus- en vrachtwagenchauffeurs die beroepsmatig werken.
 • De Code 95 moet elke vijf jaar worden vernieuwd door middel van nascholing (cursus). 
 • Deze cursus voor beroepschauffeurs van 35 uur, dient eens in de 5 jaar te worden gevolgd. 
 • Wanneer de Code 95 cursus vervolgens succesvol is afgerond, kan deze worden bijgeschreven op het rijbewijs bij de vernieuwing ervan bij de gemeente. 
 • Is de cursus nog niet afgerond? Dan dient deze tijdig te worden afgerond.
 • Voor het bijschrijven van code 95 op een geldig rijbewijs hoeft u géén Gezondheidsverklaring in te vullen.

Lees hier meer informatie over de Code 95 op de website van het CBR.

Belangrijk om te weten

Wat zijn de vereisten voor bus- en vrachtwagenchauffeurs betreffende hun rijbewijs met code 95?

 • Indien u geboren bent vóór 1 juli 1955, actief bent als professioneel chauffeur en nog niet deelgenomen heeft aan de verplichte nascholingscursus voor beroepsvaardigheid, is het noodzakelijk dat u dit alsnog doet. 
 • De code 95 die automatisch op uw rijbewijs stond, is niet langer geldig sinds 1 december 2020. 
 • Om legaal als professioneel chauffeur te mogen werken, is het essentieel dat u een geldige code 95 bezit.

Handig om te weten

 • Beroepschauffeurs zien graag dat de datum van hun groot rijbewijs parallel loopt met de datum van de code 95. 
 • U hoeft voor code 95 niet apart te worden gekeurd. 
 • Gezien de kosten om de nieuwe code 95 op uw rijbewijs te laten bijschrijven, kan het goedkoper zijn om eerder uw rijbewijs te laten verlengen, zodat deze gelijk loopt met uw code 95. 
 • U kunt bij RijbewijskeuringsArts.nl terecht voor het medische gedeelte C/D/E keuring (groot) rijbewijs. 
 • Het besluit (de verklaring van rijgeschiktheid) van het CBR dat na de keuring volgt, is een jaar geldig. 
 • Rijdt u niet beroepsmatig, dan heeft u geen code 95 nodig. 
 • Meer hierover kunt u nalezen op: RDW website

Het medische aspect van Code 95

Als ervaren team van Arbo-artsen bij RijbewijskeuringsArts.nl, zijn wij niet alleen betrokken bij het bijhouden van de nieuwste trends en ontwikkelingen met betrekking tot de Code 95, maar spelen wij ook een cruciale rol in het medische gedeelte van deze keuringen. Het is essentieel voor beroepschauffeurs om niet alleen mentaal en vakbekwaam te zijn, maar ook fysiek fit en gezond te blijven. Hier komt onze jarenlange expertise voor beroepschauffeurs goed van pas.

In het kader van Code 95 zijn er medische keuringen vereist voor het verkrijgen van een (groot) rijbewijs C/D/E. Deze keuringen zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat chauffeurs mentaal en fysiek geschikt zijn om hun beroep veilig uit te oefenen.

Wij bij RijbewijskeuringsArts.nl voeren deze keuringen uit met de grootste zorg en professionaliteit. Ons doel is om niet alleen te voldoen aan de regelgeving, maar ook om de gezondheid en veiligheid van de chauffeurs op de Europese wegen te vergroten.

Onze en uw rol in uw Veiligheid en Gezondheid

Tijdens de medische keuring testen wij diverse onderdelen zoals gezichtsvermogen, gehoor, en algemene fysieke-en mentale gezondheid. Dit is belangrijk voor het verkrijgen van het groot rijbewijs en voor het handhaven van hoge veiligheidsnormen in de transportsector. Met onze kennis en ervaring, streven wij ernaar om elke chauffeur de beste zorg en advies te bieden.

Wij moedigen alle beroepschauffeurs aan om de keuringen serieus te nemen en op tijd te plannen. Het is niet alleen een wettelijke vereiste, maar ook een investering in uw eigen gezondheid en veiligheid op de weg.

Kom daarom voorbereid naar de keuring en lees door op onze afspraakbevestiging, wat u in hoofdzaak meeneemt naar de keuring bij onze arts:

 • Uw huidige rijbewijs (1e voorkeur) of een ander identiteitsbewijs. 
 • Alle papieren (blanco keuringsverslag(en)) die u heeft ontvangen van het CBR (indien van toepassing). 
 • Urine (hoeft niet nuchter) van de dag van de keuring meenemen s.v.p. in een urinecontainertje (te koop bij elke drogist of apotheker). 
 • Urine is niet nodig als u suikerziekte heeft. 
 • Actueel medicatieoverzicht van apotheek, ook al gebruikt u geen medicatie. 
 • Draagt u een bril en of contactlenzen, dan het recept van de huidige bril/contactlenzen.

Conclusie

Bij RijbewijskeuringsArts.nl zijn we trots op onze bijdrage aan de veiligheid en gezondheid van beroepschauffeurs.

Als u vragen heeft over de medische keuring die verband kan houden met uw  Code 95 of een afspraak wilt maken, staan wij klaar om u te helpen. Bel naar: 085-0180800 of boek een afspraak via onze website.

Als u een samenwerking met ons wil aangaan voor advies en groepskortingen, bel ons dan of stuur een e-mail naar: sjahreen@rijbewijskeuringsarts.nl 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen voor uw vak en zorg ervoor dat uw nascholing voldoet aan de nieuwste standaarden. Code 95 is meer dan een verplichting; het is een kans om te groeien en te excelleren in uw vak. RijbewijskeuringsArts.nl helpt u graag daarbij.