Oogmeting tijdens een rijbewijskeuring: visus, gezichtsveld en CBR-richtlijnen

Kennis 10 dec. 2024

Bij de rijbewijskeuring beoordeelt een keurend arts of uw zicht voldoende is om veilig aan het verkeer deel te nemen. In Nederland gelden strikte eisen voor het gezichtsvermogen van bestuurders, vooral bij oogaandoeningen. Dit artikel legt uit wat u kunt verwachten bij een oogmeting en wanneer aanvullend onderzoek door een oogarts nodig is.

Oogmeting Rijbewijskeuring

De beslissing voor de rijgeschiktheid ligt bij het CBR. De Regeling eisen geschiktheid 2000 is het toetsingskader hiervoor.

Wanneer moet u naar de keuringsarts?

  • Voor de rijbewijskeuring: heeft u op uw gezondheidsverklaring aangegeven problemen met uw gezichtsscherpte te hebben? Dan volgt een verwijzing vanuit het CBR naar een keuringsarts in de 1e instantie.
  • Na de rijbewijskeuring: soms verwijst het CBR alsnog naar een oogarts voor extra onderzoek. Als het gaat om een progressieve oogaandoening zoals staar, maculadegeneratie en glaucoom.

1. De visusmeting: hoe scherp ziet u?

Tijdens de rijbewijskeuring wordt uw gezichtsscherpte (visus) getest voor beide ogen afzonderlijk en samen. Draagt u een bril of contactlenzen? Dan wordt dit met en zonder correctie gemeten.

Tips:

  • Neem een recente oogmeting (niet ouder dan 3 maanden) mee naar uw keuring. Die is uitgevoerd door een bevoegde opticien of optometrist. Dit kan een onnodige doorverwijzing naar de oogarts voorkomen.

2. Onderzoeksmethode: Landolt C (visuskast met ringen)

De keuringsarts gebruikt de Landolt C-test om uw visus te meten. U moet aangeven waar de opening in een “C”-symbool zit terwijl u steeds kleinere formaten bekijkt.

Werkwijze:

  • U staat 5 meter van de kaart.
  • Elk oog wordt afzonderlijk getest.
  • De kleinste “C” die u nog kunt zien bepaalt uw visusscore.

3. Visusvereisten voor het Rijbewijs

De visuseisen verschillen per rijbewijs:

  • Groep 1 (personenauto): Minimaal 0,5 visus (met of zonder correctie).
  • Groep 2 (vrachtwagens/bussen): Minimaal 0,8 voor het beste oog en 0,1 voor het slechtste oog.

Soms verwijst het CBR u door naar een oogarts, zelfs als u aan de eisen voldoet. Dit gebeurt vaak bij een visus tussen 0,5 en 0,7, omdat dit kan wijzen op een progressieve oogaandoening.

Lees ook het nieuwsitem in de nieuwsbrief van het CBR over doorverwijzingen naar oogartsen, zelfs wanneer de visus voldoet.

Conclusie:
Een visus tussen 0,5 en 0,7 kan leiden tot een doorverwijzing van het CBR naar een oogarts voor verder onderzoek.

 4. Gezichtsveldonderzoek: Het zicht rondom

Uw gezichtsveld wordt ook gecontroleerd (het gezichtsveld in het horizontale en verticale vlak). Dit bepaalt uw vermogen om objecten naast u waar te nemen, zoals voetgangers of voertuigen van links of rechts.

  • Eis voor rijbewijs B: gezichtsveld van minimaal 120 graden.

In de Regeling eisen geschiktheid 2000, hoofdstuk 3.3 kunt u de verschillende eisen terugvinden die zijn vastgesteld aan het gezichtsveldonderzoek.

Als er afwijkingen worden gevonden, kan het CBR besluiten dat verder onderzoek door een oogarts nodig is. 

In dat geval ontvangt u meer specifieke vragen over de uitval, zoals: 

·       Wat is de oorzaak van de uitval (indien bekend)? Bijvoorbeeld bij een beroerte of door glaucoom.

·       Is de uitval aanwezig in één of beide ogen, en welk gebied is getroffen? 

5. Autorijden met een oogaandoening

Heeft u een (progressieve) oogaandoening, zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie? Dan kan dit invloed hebben op uw rijgeschiktheid:

  1. Staar: Verslechtert zicht, vooral ‘s nachts.
  2. Glaucoom: Tast het perifere zicht aan. (Perifiere zicht staat voor het vermogen om objecten naast u waar te nemen).
  3. Maculadegeneratie: Tast het centrale zicht aan.

De keuringsarts rapporteert de ernst van uw aandoening aan het CBR, dat beslist of u nog veilig kunt rijden en of periodieke herkeuring nodig is.

7. Snel een Oogmeting of Keuring Noodzakelijk?

Oogartsen hebben vaak lange wachttijden. Wij werken samen met een netwerk van opticiens, optometristen en oogartsen. Zo kunt u snel een oogmeting of keuring laten uitvoeren. De resultaten worden digitaal naar het CBR gestuurd.

Lees hier meer over het rijden met een oogaandoening en de regels van het CBR.

Samenvatting: belang van een goede oogmeting

Een goede visus en een breed gezichtsveld zijn cruciaal voor verkeersveiligheid. Zorg ervoor dat u altijd een recente oogmeting meeneemt naar uw rijbewijskeuring. Dit voorkomt vertraging en zorgt ervoor dat u aan de eisen voldoet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Veelgestelde Vragen

  • Wat is een Arts Visus?
    Een keuringsarts die uw zicht test op basis van de Regeling eisen geschiktheid 2000; het CBR bepaalt of u veilig kunt rijden.

  • Mag ik rijden met een bioptische telescoop (BTS)?
    Dit hangt af van het CBR, dat beoordeelt of het gebruik van een BTS veilig is.

  • Heb ik meldplicht bij het CBR en mijn verzekering?
    Ja, bij een oogaandoening moet u dit melden bij het CBR middels de gezondheidsverklaring en uw verzekering om problemen bij schadeclaims te voorkomen. Lees hier nog meer regels van het CBR over het rijden met een oogaandoening.