Rijbewijskeuring Groot Rijbewijs C/D/E - tips en regels

Kennis 14 feb. 2023

Het behalen van het groot rijbewijs is een belangrijke stap voor mensen die zich bijvoorbeeld willen richten op een carrière in de transport- of logistieke sector, of als touringcarchauffeur en chauffeur Openbaar Vervoer en lijndienst.

Rijbewijskeuring Groot Rijbewijs C,D,E

Het groot rijbewijs geeft immers de vergunning om te rijden met grote voertuigen, zoals vrachtwagens, trailers of autobus voor meer dan 8 personen. Wat houden deze keuringen precies in? In dit artikel bespreken we alle aspecten van rijbewijskeuringen voor categorieën C, D en E (achter C of D), inclusief de vereisten, de frequentie van de keuringen en de kosten. Als u een groot rijbewijs (C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E) wilt aanvragen, vernieuwen of verlengen, of examen wilt doen, is het noodzakelijk om een medische keuring te ondergaan. Bij RijbewijskeuringsArts.nl helpen wij u graag bij deze keuring. 


Waar staan de categorieën C, D en E ook alweer voor?

 • Rijbewijskeuring voor C betreft de keuring voor het rijbewijs voor een vrachtwagen.
 • Rijbewijskeuring voor D betreft de keuring voor het rijbewijs voor een bus met meer dan 8 personen/zitplaatsen.
 • Rijbewijskeuring voor E betreft de keuring voor het rijbewijs voor een aanhanger achter de vrachtwagen/bus.


Wat is het verschil tussen het C en het C1-rijbewijs?  

Het verschil tussen het C1-rijbewijs en het C-rijbewijs voor vrachtwagens is voornamelijk het gewicht van het voertuig dat u met het rijbewijs mag besturen. Voor het C-rijbewijs mag u vrachtwagens besturen van elk gewicht. Doet u dat beroepsmatig, dan heeft u code 95 nodig. Met het C1-rijbewijs mag u voertuigen besturen vanaf 3500 kg tot 7500 kg. U mag een lichte vrachtwagen/zware bestelbus of camper alleen privé gebruiken. Voor beroepsmatig gebruik heeft u C1 met code 95 nodig.

Lees meer op deze pagina van het CBR.


Wat is het verschil tussen het D en D1-rijbewijs?

Het verschil tussen een D-rijbewijs en D1-rijbewijs is dat het D-rijbewijs het reguliere bus rijbewijs is en het D1 het rijbewijs is voor u als chauffeur van kleinere bussen met maximaal 16 personen/zitplaatsen. Ook hier geldt dat u code 95 nodig heeft bij het beroepsmatig besturen van het voertuig.


Vereisten voor rijbewijskeuringen C, D en CE/DE

De verplichte rijbewijskeuring voor het besturen van voertuigen met een gewicht van meer dan 3500 kg is een cruciale stap in het verzekeren van de verkeersveiligheid. Het rijbewijs voor groot materieel, categorieën C, D, CE of DE, vereist een grondige medische en technische beoordeling om te bepalen of een chauffeur lichamelijk en geestelijk geschikt is om dergelijke voertuigen te besturen.

Om in aanmerking te komen voor een rijbewijs voor groot materieel, moet u aan bepaalde vereisten voldoen. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen zijn deze vereisten zwaarder als u het voertuig beroepsmatig gaat besturen, maar over het algemeen moet u:

 • in het bezit zijn van een geldig rijbewijs voor categorie B (bij B mag u bestuurder zijn van auto’s en busjes met een totaalgewicht van 3500 kg en met maximaal 8 personen/zitplaatsen, uzelf niet meegerekend);
 • bij een vrachtwagen rijbewijs categorie C, zonder code 95, minimaal 21 jaar zijn. Voor het besturen van een vrachtwagen of bus voor privégebruik, is namelijk geen code 95 nodig;
 • minimaal 18 jaar zijn om het C-rijbewijs met code 95 aan te vragen, want alle vrachtwagen- en buschauffeurs uit de EU én vrachtwagen- en buschauffeurs die in de EU beroepsmatig werken moeten een geldige code 95 op hun rijbewijs hebben; 
 • in goede gezondheid verkeren en medische verklaring kunnen overleggen. Kortom: een medische keuring ondergaan.

U kunt meer lezen op deze pagina van het CBR.


Frequentie van rijbewijskeuringen C, D en CE/DE

De wettelijk vastgestelde periodieke termijn is vijf jaar. In geval van gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld slaapapneu), dient de keuring vaker plaats te vinden. Daarnaast kan een CAO Openbaar Vervoer of als er tussentijds een extra rijbewijs wordt gehaald, bijvoorbeeld aanhanger rijbewijs voor vrachtwagen (CE), vereisen dat u opnieuw een medische keuring moet ondergaan. Bent u buschauffeur Openbaar Vervoer, informeer dan bij uw werkgever of er een CAO Openbaar Vervoer in uw situatie van toepassing is. Afhankelijk van uw leeftijd is het namelijk mogelijk dat u korter dan vijf jaar herkeurd dient te worden. 


Kosten van rijbewijskeuringen C, D en CE/DE

De kosten van rijbewijskeuringen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de aanbieder en de locatie. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €50,- en €100,- per keuring. Het is verstandig om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Bij RijbewijskeuringsArts.nl betaalt u een vast tarief, ook als u een telefonisch consult nodig heeft na de keuring, rekenen wij geen extra kosten. Bovendien biedt RijbewijskeuringsArts.nl u de laagste prijsgarantie, want op vertoning van:

 • een lager concurrerend tarief;
 • of van hetzelfde tarief van de concurrent;
 • of van een afzegging bij de concurrent, keuren wij u voor het lagere tarief dat de concurrent aanbiedt. 

Ook betaalt u bij ons u nooit vooraf maar na de keuring, volledig eerlijk en transparant! Pak ook de 5% korting bij een afspraak online via de website, zie onze tarieven.


Hoe kunt u zich voorbereiden op een rijbewijskeuring C, D of  CE/DE?

Voor de medische keuring dient u eerst de gezondheidsverklaring voor het groot rijbewijs in te vullen. Hierop vindt u verschillende vragen over uw medische situatie. Het is dus belangrijk om u goed voor te bereiden op een rijbewijskeuring. Dit betekent onder meer:

 • dat u de gezondheidsverklaring voor het groot rijbewijs invult. Deze kunt u online aanschaffen (kosten: €44,50) en invullen, via het CBR, klik hier Gezondheidsverklaring groot rijbewijs of via uw gemeente (loket burgerzaken);

 • dat u op de gezondheidsverklaring verschillende vragen treft, zodat het CBR zich een goed beeld kan vormen over uw medische situatie;

 • dat het CBR zich op basis van de door u ingevulde gezondheidsverklaring een beeld van uw gezondheidstoestand vormt;

 • dat u vervolgens van het CBR een of meerdere keuringsverslagen ontvangt, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van doorgemaakte hart-en vaatziekten of iets dergelijks.

 • dat u de benodigde zaken meeneemt naar de keuring, zoals: keuringsverslagen, oude rijbewijs, urine (indien van toepassing), medicatielijst van de apotheek (ook als u geen medicijnen gebruikt). Op de afspraakbevestiging die u van RijbewijskeuringsArts.nl ontvangt, nadat u de afspraak heeft gemaakt, kunt u uw voorbereiding extra goed nalezen.

Onze arboartsen verrichten vervolgens het medisch onderzoek tijdens uw consult bij RijbewijskeuringsArts.nl


Wat doet het CBR?

Nadat uw medische keuring is afgerond en digitaal is verzonden door onze arboarts naar het CBR, beoordeelt de medisch adviseur van het CBR uw dossier en bepaalt of u geschikt bent om veilig een autobus of vrachtwagen te besturen. Is dat het geval, dan geeft het CBR de verklaring van geschiktheid af.

Wanneer volgt een aanvullend onderzoek?

Indien nodig, bijvoorbeeld bij hart-en vaatziekten, suikerziekte met insuline, slaapapneu, verwijst het CBR u naar een medisch specialist.

Als u het niet eens bent met de uitkomst, wat kunt u dan doen?

Bij een afwijzing of ongeschikt verklaring door het CBR, kunt u een herkeuring aanvragen (binnen vier weken na de datum van het besluit via herkeuringen@cbr.nl ) of bezwaar maken tegen het besluit van het CBR. Het CBR roept op eerst te bellen om samen het besluit en uw bezwaren te bespreken via: 088-227 7700 (zie https://www.cbr.nl).


Samengevat op een rij

Het proces van de rijbewijskeuring groot rijbewijs

De rijbewijskeuring voor het groot rijbewijs bestaat uit twee onderdelen: een praktijkexamen en een theorie-examen. Voor het verlengen van het rijbewijs volgt u stap 1 tot en met 3:

 1. Invullen en insturen gezondheidsverklaring door de kandidaat zelf;
 2. Beoordelen gezondheidsverklaring door CBR, toezenden keuringsverslagen;
 3. Medische keuring onder supervisie van een Arbodienst.

Waarom kiest u voor RijbewijskeuringsArts.nl?

RijbewijskeuringsArts.nl kan alle keuringen uitvoeren, inclusief arbokeuringen voor het groot rijbewijs. Onze artsen werken onder supervisie van de gecertificeerde Arbodienst, Reactiva B.V. Hierdoor kunt u erop vertrouwen dat u tijdens uw keuring in goede handen bent!

Meer weten?

Wilt u meer weten over deze keuring en onze bijhorende producten bekijken? Bekijk dan onze keuringspagina: Groot Rijbewijs C/D/E of maak direct een afspraak. U kunt ons ook altijd bellen voor meer informatie of voor het maken van een afspraak: 085-0180800 (ma-vrij 09:00 t/m 17:00).